Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kabelaz ma i svoje vyhody. Po tom co sem si sam udelal tuto vecicku do myho PC se mi snizala teplota v celym case o 2°C a jeste se trosku zlepsil celkovej vzhled myho kompu, takze jestlize se vam nelibi jak jsou od zdroje a podobnejch veci vedeny jen obycejny kabely bez nejakyho systemu a usporadani tak je tu to nejjednodussi co pro to muzete udelat. Kabelaz pomoci veci ktere sezenete skoro kdekoli.

 

Kabelaz se da udelat mnoha zpusoby. Od nakoupeni Flexa, ktery je mimochodem drahy ale zase stoji za to, pres obmotani dratu izolacni paskou nebo treba tzv husy krky az treba po zahradni hadiccky s buzirkou z kabelu UTP.

 

Obrazek

Obrazek

 

Takze vsechny uvedeny zpusoby sou jednoduchy a kazdej si je dokaze predstavit az asi na tu hadicku s buzirkou. Tak tady je navod.

 

Co budete potrebovat??

  1. Zahradni pruhlednou hadicku prumer 0,5cm aspon tak 2,5m (k sehnani v baumaxu)
  2. zahradni pruhlednou hadicku prumer 1cm aspon 0,5m (k sehnani v baumaxu)
  3. Kabel UTP taky 2,5m (bud baumax nebo nejakej obchod s PC)
  4. Dostatek lihovejch fixu (barva je na vas ale volte podle barvy UTP)

 

Obrazek

 

A ted jak na to.

nastrihame si potrebny dylky UTP kabelu, vyndame z nich vsechny ty dratky. Pak si nastrihame i potrebny dylky hadicek. A ted vsechny koncovky ze zdroje, kde si chcete tuto kabelaz udelat, musite sundat.

Zacneme nejdrive s privodnim kabelem od zdroje pro napajeni FDD. Sundate teda tu 3pin koncovku, budete postupne nasouvat vykuchanej UTP kabel na draty (upozornuju ze to de tezce protoze ty plisky na konci dratu sou celkem velky tak se zadrhavaj, ja sam sem obcas delal 3cm hodinu).

Obrazek

 

Po tom co ho nasunete vezmete lihovy fix a cely UTP nabarvite vasi zvolenou barvou. Nechate poradne zaschnout a pak si na nabarveny UTPcko nasadite predem pripravenou hadicku. Pak nasadite 3pin koncovku a poradne to k ni pritahnete

Obrazek

Obrazek

 

Tot vse u kabelaze FDD nyni se vrhnem na draty pred FDD. Opatrne  vyndate nebo od sebe odstrihnete privody k pinum viz obr

Obrazek

 

U stareho zdroje bylo v pohode ze privodni kabely nebyl o nic vic tlustsi nez u FDD ale u novejsich zdroju sou kabely znatelne tlustsi takze sem musel udelat jakoby dve vetve viz obr. nebo si nekde sehnat sirsi buzirku do ktere by se vesly.

Obrazek

 

Na draty bez pinu natahnete UTP a delate to samy jako u FDDakorat s tim rozdilem ze si musite nechat nejakou rezervu na vraceni nebo pripajeni dratku zpet k pinu. Nasadite molex koncovku a tak pokracujete dokud nedokoncite celou vetev.

 

Privodni kabely k MB udelate bud z vice vetvi pomoci UTPcka a nebo si sezenete sirsi buzirku a na ni natahnete hadicku o prumeru  1cm.

 

Takhle se da vymejslet kabelaz skoro na vsechno - privody k fanum, neonum, panelum, atd.

 

Ja sam sem v teto kabelazi tak v 50 % protoze nemam cas na to ji dodelat ale jakmile bude tak ji urcite dodelam.

Nakonec par fotek jak to asi tak vypada v PC

Obrazek

Obrazek