Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jednoduchy podsviceni vasi CD romky DVDromky nebo disketovky zvladnete i vy.

Ale jelikoz nemam zadny voltmetr tak se cele podsviceni bude napajet opet pres molex protoze nevim kde v DVD romce je jaky napeti.

Podsviceni se da udelat budto ze diody schovate nekde uvnitr romky ale ma to jeden problem. chce to najit spravny misto aby diody osvetlovaly dostatecnou cast a pritom neprekazeli tocisimu se CD nebo DVD, a podle me je metoda s diodama zvenku lepsi v tom ze diody pak osvetli i cast case za romkama.

 

Co bude potreba:

  1. Nejaka mechanika
  2. 2x supersvitiva LEDka (velikost a barva je na vas)
  3. Odpor (jeho hodnotu zjistite z LEDcalc )
  4. Molex (4pin) kluk
  5. Drat
  6. Vrtacka

 

Podsviceni FDD zde

Nejprve si budete muset z mechaniky sundat ten plechovy horni kryt

Obrazek

 

Najdete si misto kde by mohlo byt asi nejlepsi misto pro umisteny ledek pro nejlepsi osvetleni (na zadni strane romky)a udelate si znacky abyste to pak nemuseli hledat. nyni je jen vyvrtate vrtakem 5mm pro 5mm diody nebo vrtakem 3mm pro diody o prumeru 3mm

Obrazek

Obrazek

Po vyvrtani celou romku musite vycistit od bordelu z der a tam kam jeste napadal. Do der date diody ktere pak zapojite SERIOVE a jejich nozicky k sobe naklonite tak aby ste vedeli kolik z ktery nozicky muzete ustrihnout aby vam to vyslo presne a nemuseli ste pak ty draty nekde ohejbat. Pred prvni diodu date vas zvoleny odpor a spajite je dohromady a zaizolujete jen mista kde je hrozba dotyku (kvuli castecnymu osviceni i casti za romkou) nebo cely.

Obrazek

Obrazek

 

pokud budete mit problemy s tim ze se vam skoro neosvetluje ten suplik pro CD tak zkuste mechaniku znovu rozebrat a pokud tam mate nahore takovou prepazku (drzak na CD) tak se ji pokuste odendat. U mi CDromky to nemelo zadnej vliv na jeji chod a u DVD romek tam tento vrsek ani nebyl.

Osvetleni s prepazkou

Obrazek

Obrazek

 

osvetleni bez ty prepazky:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

Fotka kde je videt jak diody osvetluji kousky mista mimo romky  a FDD (omluvte starsi foto neni zde jeste udelana kabelaz)

Obrazek

 

a jeste par fotek jak to vypada kdyz je to namontovany

Obrazek

Obrazek